HDTV


 

 

Câteva cuvinte despre televiziunea HD

HDTV (televiziune de înaltă definiţie) este o abreviere folosită pentru canalele de televiziune de înaltă definiţie. Urmăriţi la televizor o imagine clară şi o rezoluţie de cinci ori mai mare decât cea a televiziunii obişnuite. HDTV vă aduce în camera de zi experienţa unor aventuri fascinante, la fel ca la cinematograf, alături de o calitate impresionantă a sunetului. Din aceste pagini veţi afla totul despre HDTV.

Imaginea de televiziune clasică este formată dintr-un număr de puncte. Atunci când priviţi o astfel de imagine la un televizor cu ecran mai lat, aceasta îşi pierde din claritate şi este parţial estompată. Pe de altă parte, un canal de înaltă definiţie (HD) păstrează claritatea şi vă permite să vă bucuraţi de toate detaliile. Când urmăriţi un canal HD, pur şi simplu aveţi impresia că „vă aflaţi chiar acolo”. Cu HDTV, universul televiziunii capătă o dimensiune cu totul nouă a calităţii şi poate oferi o experienţă cu adevărat palpitantă. Culorile sunt saturate, imaginea prezintă mai multe detalii, iar telespectatorii trăiesc sentimente de o mai mare intensitate. Indiferent de programele pe care le urmăriţi, HDTV este cea mai mare revoluţie în transmisia de televiziune de la lansarea televiziunii color. Urmăriţi-o şi bucuraţi-vă în voie de ea.

 

 

HDTV oferă o imagine color cu un format al ecranului de 16:9 şi un număr de puncte (pixeli) de 1920 x 1080, uneori 1280 x 720. Primul dintre formatele specificate afişează o imagine cu 1080 de linii, adică aproape dublu faţă de PAL, un sistem foarte des folosit, cu 576 de linii. Să nu uităm că zona de ecran este de aproximativ cinci ori mai mare decât numărul de pixeli afişaţi!

 

Despre imaginea HD

1.         Filmele şi programele HD sunt realizate la o rezoluţie de 1080x1920. Fiecare imagine pe care o vedem în HD este formată din 2.000.000 pixeli. Comparativ, imaginile de pe un ecran TV obişnuit, cu tub catodic au o rezoluţie de 720x576 şi un număr de pixeli de aproape cinci ori mai mic. Iată cât pierdem atunci când ne uităm la un televizor de modă veche.

2.         Televizoarele obişnuite au ajuns oarecum obiecte de decor. Pe de altă parte, imaginea HD este întotdeauna în centrul atenţiei. Proporţiile cinematice de 16:9 şi sunetul spaţial 5.1 Dolby Surround pot transforma sufrageria într-o sală de cinema iar experiența de vizionare crește seminificativ.

3.         HD înseamnă o imagine mare, clară. De fapt, imaginea este atât de mare încât staţiile TV obişnuite terestre sau prin cablu pot opera şi difuza numai câteva canale HD.